Хиљаду чудесних сунаца

Аутор: Халед Хосеини

  • Наслов: Хиљаду чудесних сунаца
  • Аутор: Халед Хосеини
  • Издавач: Вулкан
  • Жанр: Драма

„Неодољив еп.“
Дејли телеграф

„Незаборавно.“
Изабел Аљенде

„Тријумф.“
Фајненшел тајмс

„Овај роман неће дотакнути само најтврђа срца...“
Гардијан

„Ово је снажно дело, које тера на размишљање“
Литерари ривју

„Мајсторско приповедачко ткање... Хосеини је писац од чије вештине застаје дах.“
Ивнинг стандард

„Хосеини поседује онај редак дар, дикенсовски осећај за причу.“
Дејли телеграф

„Страствена, жестока приповест.... потресна и стварна.“
Имиџ

Маријам је тек петнаест година када је шаљу у Кабул да се уда за несрећног и огорченог Рашида, тридесет година старијег од ње. Готово две деценије касније, у земљи која убрзано тоне у пропаст, трагедија погађа петнаестогодишњу Лејлу, која мора да напусти свој дом и ступи у Маријамино несрећно домаћинство. Лејла и Маријам наћи ће утеху једна у другој, њихово пријатељство постаће веза снажна као веза две сестре, нераскидива као веза мајке и кћерке.

Како време пролази, у Авганистану на власт долазе талибани, улице Кабула јече од пушчане паљбе и бомби, а живот се претвара у очајничку борбу против глади, суровости и страха. Истрајност две жене наилази на искушења која нису могла да наслуте ни у најгорим кошмарима. А ипак, љубав уме да човека натера на незамислива дела, да му помогне да чудесним јунаштвом превазиђе најстрашније препреке. На крају љубав побеђује смрт и уништење.

Хиљаду чудесних сунаца је незабораван портрет једне рањене земље и истински дирљива прича о породици и пријатељству. Истовремено прелепа и тешка, прича о једном немилосрдном времену, несвакидашњем пријатељству и неуништивој љубави.

Извор текста

Коментари читалаца