Чудо

Аутор: Р. Х. Паласио

  • Наслов: Чудо
  • Аутор: Р. Х. Паласио
  • Издавач: Дерета
  • Жанр: Драма

Август Пулман је знао да није обичан десетогодишњак. Осим што је на игралишту често крио лице испод астронаутске кациге, радио је све што раде и остала деца његовог узраста: јео сладолед, шутирао лопту и играо игрице на компјутеру. Ипак, навикао је да људи гледају и упиру прстом у њега сваки пут када изађе на улицу. Навикао је и да га називају наказом.

Аги је дечак рођен с деформацијом лица због које никада није ишао у школу нити је стицао нове другаре, али се у породичном дому осећао безбрижно и вољено. Међутим, када његови родитељи одлуче да је време да изађе испод стакленог звона и упишу га у школу, почињу Агијеве муке: треба се изборити за своје место у новом окружењу – избећи малтретирање, ругање и одбацивање.

Борба с предрасудама не мучи само Агија, већ и његове родитеље, сестру, наставнике и малобројне другаре. Сви они се на различите начине суочавају како са својим доживљајем Агија тако и с реакцијама околине.

Књига о дечаку необичног лица доспела је на врх „Њујорк тајмсове“ бестселер листе, на којој и сада, пет година након објављивања, заузима прво место.

По роману је снимљен истоимени филм, са Џулијом Робертс, Овеном Вилсоном и Џејкобом Тремблијем у главним улогама.

Извор текста

Коментари читалаца